تاریخچه
با توجه به افزایش جمعیت در کلانشهر کرج و نیاز روزافزونِ آنها به آموزشهای اصولی و پایهای در زمینه موسیقی از یک طرف و رشد و ارتقاء سطح فرهنگی افراد جامعه و شناخت ایشان از هنر والای موسیقی و اثراتی که آموزش موسیقی میتواند بر روح و روان افراد در کوتاه مدت و دراز مدت داشتهباشد از طرف دیگر باعث گردید تا برای پاسخ دادن به این نیاز اساسی جامعه آموزشگاه موسیقی آوا در سال ۱۳۸۳ توسط افشین جلیلی ضیائیان تاسیس گردد.
هدفِ این آموزشگاه بر جذب اساتید نخبه و کارآزموده و آموزش بسیار دقیق و اصولی بر پایه آخرین روشهای روز دنیا پایهریزی گردید. در همین راستا مدیر و موسس آوا که خود استاد دانشگاه هنر تهران بود اساتید خاص، پیشرو و برجسته این رشته را زیر نظر گرفته و راندمان و نتیجه تدریس آنها را در دراز مدت مورد بررسی قرار داد و هنرجویان آنها را ارزیابی نموده، نقاط قوت و نقاط قابل بهبود هرکدام از روشها و متدها را استخراج کرده و مورد بررسی قرار داد.
بر طبق آنچه که در بالا آمد جذب اساتید در آموزشگاه موسیقی آوا دارای یک پروسه ی مفصل و تدوین شده میباشد که بر طبق آن اساتید علیرغم نام و شهرتشان میبایست از پسِ انتظارات این موسسه هنری برآیند و بیلان کاری ایشان در حد استانداردهای این موسسه باشد.
لازم به ذکر است که اساتید بعد از جذب شدن در کادر آموزشی آموزشگاه موسیقی آوا همچنان مورد ارزیابی و ممیزی قرار میگیرند. یکی از روشهای ارزیابی ایشان برگزاری آزمونهای مستمر و منظم از هنرجویان است. در این آزمونها که جوانب مختلف آموزش هر هنرجو توسط هیئت داوران مورد ارزیابی قرار میگیرد حضور پررنگ مدیر موسسه به وضوح دیده شده و ایشان با نکتهسنجی مخصوص خودشان شرایط آموزش در هر کلاس را از نزدیک و به دقت زیر نظر دارند. ایشان اعتقاد دارند که نتیجه ی کار هر معلم را به صورت عملی میتوان از روی هنرجویان وی تشخیصداد.
حال این مدرسه موسیقی بعد از گذشت بیش از ۱۵ سال در جایگاهی قرار گرفته است که ادعا میکند یکی از متخصصترین و حرفهایترین معلمهای موسیقی را در کنار خود دارد که شاهد این ادعا نیز حضور پررنگ و موفق هنرجویان این موسسه در عرصههای داخلی (مانند جشنواره موسیقی فجر در ادوار مختلف، جشنواره موسیقی جوان، جشنواره موسیقی خرم، عضویت هنرجویان این مدرسه در ارکستر های بنام کشور مانند ارکستر سمفونیک و ...) و در عرصههای بین المللی (پذیرش در معتبرترین دانشگاههای دنیا، کسب مقام در فستیوالهای بینالمللی و ...) میباشد.
آموزشگاه موسیقی آوا برای ارتقاء سطح آموزشی خود برنامههای متنوع دیگری نیز در دستور کار خود دارد. از آن جمله میتوان به برگزاری کلاسهای موسیقی برای والدین هنرجویان کلاسهای کودکان (ارف)، برگزاری کلاسهای تمرینی فوقبرنامه، تشکیل ارکسترهای مختلف در سطوح کودکان، نوجوانان، بزرگسالان، بانوان، سمفونیک، زهی و کوبهای، برگزاری مسترکلاسهای مختلف برای هنرجویان و اساتید و همچنین کورس کوتاهمدت آموزشی در کشور اتریش نام برد.
عمل به یکی از تعهدات نانوشته و رسالتهای هر موسسه هنری یکی دیگر از افتخارات و فعالیتهای بنیادین این آموزشگاه تخصصی میباشد و آن تربیت مربیان آگاه، مسلط به دانشِ آموزش موسیقی (پداگوژی)، دلسوز و متعهد است که سالهاست در این زمینه فعالیت جدی و مستمری در جریان میباشد به گونهای که بسیاری از مدرسین آموزشگاههای استان البرز و مخصوصا شهر کرج دانشآموخته این آموزشگاه میباشند و بسیاری از آنها در سطح شهر تهران نیز فعالیت مینمایند.
مختصری در مورد کلاسهای تمرینی
به نظر میرسد که ارتباط هنرجو و استاد یکبار در هفته که در بیشتر نقاط دنیا برای کلاسهای موسیقی مرسوم گشتهاست، کافی نبوده و اگر بتوان این ارتباط را بیشتر نمود نتایج بهتری حاصل خواهدشد. چرا که یکی از بهترین مدلهای تمرین کردن، تمرین در حضور استاد است و اگر بتوان یک جلسه درس و یک جلسه تمرین را برنامهریزی نمود نتایج فوق العادهای بدست خواهدآمد.
این تفکر اساس شکلگیری کلاسهای تمرینی هنرجویان گردید. در این رابطه مشکل اساسی هزینهای بود که هنرجو باید برای دو جلسه کلاس در هفته پرداخت مینمود و از طرفی توقع این را خواهدداشت که به اندازه دو جلسه درس بگیرد که این موضوع ما را از هدف دور مینمود. هدف فقط تمرین تحت نظارت استاد در جلسه دوم بود تا اگر اولا اشکالی وجود داشت در همان مراحل اولیه اصلاح گردد و ثانیاً هنرجویان انگیزه بیشتری برای تلاش و تمرین پیدا نمایند.
بنابر این سیاست کلاسهای تمرینی برنامهریزی و شروع بکار نمودند. این کلاسها توسط هنرجویان قدیمی و طراز اول هر استاد و تحت نظر وی اداره میشوند که البته برای کلیه هنرجویان این آموزشگاه بصورت رایگان تشکیل میگردند.
کلاس والدین
یکی از مشکلات همیشگی آموزش موسیقی به کودکان، عدم وجود اطلاعات کافی در مورد اهداف، روشها، نتایج و انتظارات منطقی از یک کلاس استاندارد موسیقی کودک است. در این راستا به جهت ارتقاء سطح اطلاعات موسیقیایی والدین کلاسهایی مخصوص ایشان شکل گرفت که البته این کلاسها نیز مانند بسیاری از خدمات دیگر آموزشگاه موسیقی آوا بصورت رایگان به پدر و مادرهای کودکان ارائه میگردد.
در این کلاسها والدین با اهداف آموزش موسیقی به کودکان، روشها و استانداردهای مختلف آشنا میشوند و با مفاهیمی از جمله تمرینکردن اصولی، تربیت شنوایی، درک ریتم و چقدر باید از فرزند خود انتظار داشتهباشیم آشنا میشوند و در ادامه نتخوانی، ریتم خوانی، تئوری موسیقی و درنهایت نوازندگی با سازهای کودکان (گروه زایلفونها و متالفونها) را فرا میگیرند. در پایان کنسرتی نیز با حضور اولیاء درکنار فرزندانشان برگزار میگردد که بسیار جذاب و دیدنی است.
تشکیل ارکستر
همنوازی یکی از فعالیتهای بسیار مفرح و جذاب برای هر نوازندهای است. در ابتدای کار آموزشگاه برای ایجاد انگیزه بیشتر در هنرجویان و تشویق ایشان به تمرین بیشتر ارکسترهای کوچکی از نوآموزان تشکیل گردید. اما رفته رفته دریافتیم کودکان ضمن شرکت در تمرینات ارکستر با چالشهایی روبرو میشوند که حلکردن آنها باعث کسب تجارب ارزندهای برای آنها میگردد و در این میان نکاتی را فرامیگیرند که آموختن آنها در کلاسهای انفرادی به هیچوجه میسر نخواهدبود.
این شد که در تشکیل ارکسترهای مختلف راسختر شده و به دانشمان افزودیم و به مرور که کودکانمان بزرگتر و ماهرتر میشدند ما هم کسب تجربه کرده و همراه با کودکان بزرگتر شدیم.
اکنون در مجموعه آوا کولهباری از تجربه و تعداد بیشماری خاطرات شیرین از اجراهای بینظیر هنرجویان کوشا و مستعد وجود دارد که تورق و مرور این خاطرات توسط فیلم و یا عکسهای بجا مانده از این تجارب دلپذیر یکی از سرگرمیهای تیم آموزشی آوا در دورهمیهای مختلف میباشد.
اساتید آموزشگاه موسیقی آوا (هنرآموزان)
درست است که همواره سعی در جذب بهترینها داریم اما میدانیم که علم لایتناهی موسیقی نیاز به کار و تلاش دائمی دارد. بنابراین در جهت ارتقاء دانش هنرآموزان نیز تلاشی بیوقفه و مستمر درجریان است.
تشکیل دپارتمانهای تخصصی (ازجمله دپارتمان موسیقی کودک، دپارتمان پیانو، دپارتمان ویولن، دپارتمان تار و سهتار و ...) برگزاری جلسات تبادل تجربه بین هنرآموزان رشتههای مختلف، شرکت در کلاسهای آموزشی (عموما مربوط به آشنایی با متد روز دنیا)، کلاسهای روانشناسی آموزش، برنامهریزی مستر کلاسهای ویژه هنرآموزان و شرکت در فستیوالهای خارجی، از آن جملهاند.
خلاصهای از فعالیتهای آموزشگاه موسیقی آوا
*کورس و بورس کوتاهمدت در دانشگاه ام.د.و (MDW) کشور اتریش برای هنرجویان برتر آوا و کنسرت در سالن دانشگاه ام.د.م شهر وین.
* كنســرت فرهنـــگي- آموزشـــي ( كانون امام علي 1384)
*سمينار اصول اجراي موسيقي(1) و (2) - دانشگاه هنر سال1384و 1385
* آشنايي با شيوه نوين سهتار نوازي(هنر دلبري با سهتار)، مؤسسه فرهنگي هنري پرداگستر 1385
* سمينار آشنايي با تنبك و تاريخچه آن- آموزشگاه موسيقي آوا 1386
* رسيتال پيانو – آموزشگاه آوا 1386
* كنسرت ارکستر سمفونیک وگروه كر آوا :
مؤسسه فرهنگي هنري پرداگستر (1386)، سالن چمران ( 1386) سالن امام علی ( 1386) سالن چمران (1387) برج آزادی ( 1388) سیروس صابر (1391 تا 1393) سالن فارابی ( اردیبهشت 1396)، سالن سیروس صابر (زمستان 1396) - جشنواره فجر (۱۳۹۷)
*کنسرت ارکستر وسمفونیک و گروه کر آوام به همراه گروه کر کودک زمستان (1397) تالار وحدت - اجرای کامل کارمینا بورانا اثر کارل ارف - رهبر ارکستر: سینا خیرآبادی ارکستر مایستر: آرمین قضاتی
- اجرای پروژه بزرگ اشکها و لبخندها توسط گروه کر آوام در تالار وحدت تابستان ۱۳۹۸ به رهبری نصیرحیدریان کارگردانی هادی قضات
- اجرای کنسرتو ویولن چایکوفسکی و کنسرتو پیانو شماره ۲ فرانتس لیست توسط ارکستر سمفونیک آوام به همراه دو سولیست از کشور یونان پروفسور النا کریستودولو (Elena Christodoulou) و پروفسورالکساندروس هالاپسیس (Alexandros Halapsis) بهار ۱۳۹۸ در تالار وحدت
-اجرای سمفونی ۲و سمفونی ۸ گوستاو مالر در تالار وحدت زمستان ۱۳۹۸
* کنسرت بین المللی ایران اتریش توسط ارکستر آوا به همراه گروه کر هنرفارابی و پروفسور آنا گتوسکا (Ania Gutowska) و پروفسور نوریکو یوشیودا (Noriko Ushioda) از کشور اتریش
* كنسرت اركستر كودكان و نوجوانان آوا:
كانون امام علي سال 1386،سالن امام علی ( 1393) سالن شهید فهمیده (1394) ساین سیروس صابر( 1395) سالن فارابی ( 1396)
* کنسرت بانوان سورآناهید:
سالن سیروس صابر (بهار 1395)، سالن آمفی تئاتر آوا( زمستان 1395)، سالن علوم دامی کشور( پاییز 1397)
*تئاتر موزیکال کودکان :
سالن آمفی تئاتر آوا (تابستان و پاییز 1396)، سالن شاهد مهرشهر(تابستان 1397)
*برگزاری آزمونهای متعدد در طول سال
*برگزاری مسترکلاس:
مستر کلاس سنتور اردوان کامکار ( زمستان 1395) سالن آمفیتئاتر آوا، مستر کلاس تار ارشد طهماسبی (تابستان 1395)،مسترکلاس آواز کلاسیک خسرو علمیه (زمستان 1396)،مسترکلاس آواز ماریو تقدسی (تابستان 1397) ،مسترکلاس گیتار افشین ترابی (تابستان 1397)، مسترکلاس تنبک بهمن رجبی (پاییز 1397)
* برگزاری کارگاه سازشناسی به طور متوالی در طول سال